7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Helaas komt het nog wel eens voor: Nederlanders die na een paar dagen op hun vakantieadres last krijgen van buikgriep of andere infecties. De oorzaak wordt vaak gezocht in bijvoorbeeld  het ongewone buitenlandse eten, beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van drinkwater. Maar toch blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres de boosdoener. Hoe zorg je er nou voor dat jij niet de dupe wordt van onhygiënische toiletten op vakantie?

Onderweg naar hun vakantiebestemming worden reizigers geconfronteerd met zeer druk bezochte toiletten die niet altijd hoog frequent worden schoongemaakt. Je kent ze wel, van die snelwegtoiletten waar mensen rijen dik staan te wachten voor een hokje waar de vuiligheid zich al maanden lijkt op te stapelen.

Deze ruimten worden vaak een kern bij de verspreiding van bacteriën. Doordat dit besef vaak nog te laag is en er niet altijd juist wordt gehandeld in dit soort situaties, lopen reizigers onnodige infecties op. De kans op infecties en besmetting neemt volgens 123toilet aanzienlijk af door de volgende praktische tips te volgen:

Tip 1

Raak bij een bezoek aan een openbaar toilet zo min mogelijk aan. Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd maal meer dan de toiletbril. Als de kraan en omgeving er onhygiënisch uitzien, kun je ook overwegen je handen elders te wassen.

Tip 2

Gebruik geen ‘open zeep’ in openbare toiletten. Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval je handen alleen goed af met water.

Tip 3

Als je je handen hebt gewassen, draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft immers ook de kraan aangeraakt met vieze handen. Open bij het verlaten van de toiletruimte de deur het liefst ook met een papieren handdoekje.

Tip 4

Neem antibacteriële handgel mee op reis. Dit is ideaal om regelmatig je handen mee te desinfecteren, onafhankelijk of er schone sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. Hiervoor is geen water nodig en het is vaak verpakt in kleine handige flesjes. Gebruik het regelmatig, zeker als je veel in het openbaar hebt aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek.

Tip 5

Neem geen etenswaren mee in een toiletruimte. Het zal je verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebekertje of drinkflesje in de hand. Bedenk dat je (waarschijnlijk) een bacterierijke omgeving gaat bezoeken.

Tip 6

Voorkom dat je een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. Bacteriën nestelen zich tussen tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld de auto, caravan of het vakantieverblijf.

Tip 7

Laat kinderen nooit ‘even’ alleen in een toiletruimte bijvoorbeeld als je zelf het kleine kamertje bezoekt. Kinderen raken in een korte tijd heel veel aan waardoor de verspreiding van bacteriën razendsnel gaat. Omdat kinderen ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen, zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.