In december 2021 was er nog blijdschap over het akkoord over een nieuwe schoonmaak-cao. Het was een cao met een looptijd van 2,5 jaar (van 1 januari 2022 tot 1 juli 2024). In die 2,5 jaar zouden de lonen stijgen met in totaal 7,65%. "Op dat moment was het een mooi resultaat", blikt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek erop terug. "Maar we zijn inmiddels ingehaald door een werkelijkheid die niemand had kunnen voorzien, met een torenhoge inflatie."
Volgens de lopende cao krijgen de schoonmakers per 1 april dit jaar een loonsverhoging van 2,75 procent. "Dat staat in geen verhouding tot de loonafspraken die we nu in andere cao’s maken", zegt Kampherbeek.
Vak aantrekkelijk houden
Hij verwijst ook naar de verhoging van het minimumloon. De schoonmakers zaten hier eerder altijd royaal boven, maar dit verschil is nu kleiner geworden. "We willen graag dat de schoonmakers ruim boven het minimumloon blijven verdienen, om het vak aantrekkelijk te houden. Dat is trouwens ook in het belang van de werkgevers, want er is een groot personeelstekort. Daarom willen we zo snel mogelijk een extra loonsverhoging van ruim 10 procent, vergelijkbaar met de stijging van het minimumloon, als aanvulling op de cao."
Prijsverhoging regelen
Voor een tussentijdse aanvulling op de cao is de instemming nodig van de werkgevers, verenigd in Schoonmakend Nederland. Kampherbeek: "Zij zien het probleem wel, maar zeggen dat er op dit moment geen geld voor is. We krijgen steeds hetzelfde verhaal: de schoonmaakbedrijven kunnen maar één keer per jaar een prijsverhoging regelen met hun opdrachtgevers. Dat kan alleen in januari. Dat vinden wij veel te laat. Ze moeten nu zo snel mogelijk over de brug komen."
Petitie voor hoger loon
CNV Vakmensen is daarom een petitie gestart, om de werkgevers te bewegen tot een extra loonsverhoging. Daarnaast zijn er lokale initiatieven van schoonmakers in ziekenhuizen, zoals in het LUMC in Leiden en het AMC in Amsterdam. Kampherbeek: "Met die petities wijzen we ook de opdrachtgevers op hun verantwoordelijkheid, in dit geval de ziekenhuisdirecties. Die moeten gaan beseffen hoe bizar het is dat alle werknemers in de ziekenhuizen er dit jaar ruim 10 procent bij krijgen, maar dat de schoonmakers die daar aan het werk zijn blijven steken op 2,75 procent. Alleen omdat ze onder een andere cao vallen. Wij vinden dat opdrachtgevers een verantwoordelijkheid hebben voor álle werknemers die op een locatie aan het werk zijn, ook voor de schoonmakers die ze inhuren."