Vuistregels bij het desinfecteren - handig of hardnekkig?

Vuistregels bij het desinfecteren - handig of hardnekkig?

Vuistregels zijn reuze handig als je snel iets wilt weten. Zo is een enigszins grote stap ongeveer één meter lang, en is de bekendste stad van een land vaak ook de hoofdstad van dat land. Een vuistregel kan echter niet in alle situaties gebruikt worden.Volg Service Management op LinkedIn:

Poep kun je niet desinfecteren

Zo kun je moeilijk een 25-meter wedstrijdbad bouwen op basis van 25 stappen van de lokale badmeester. En de hoofdstad van Australië is niet Sydney, maar Canberra. Bij desinfecteren worden er ook een aantal vuistregels gehanteerd, waarbij het soms nog maar de vraag is of deze wel toepasselijk zijn. Zo was er een vuistregel dat zolang je maar desinfecteert, het object, ongeacht hoe vuil, veilig en hygiënisch wordt. Vuil is een broed- en schuilplaats voor ziekteverwekkende organismen, dus het is van belang dat je eerst dit verwijdert (reinigt) en dan pas desinfecteert. Want poep kan je niet desinfecteren.

Fabel: alcohol werkt niet tegen norovirus

In verschillende sectoren waar een goede hygiëne cruciaal is, is er blijkbaar een vuistregel dat desinfectiemiddelen op basis van alcohol (ethanol) niet werken tegen het norovirus*. Dit is zelfs verheven tot waarheid in diverse hygiëneprotocollen. Waar men echter aan voorbij gaat, is dat niet één stof bepaalt of een desinfectiemiddel werkt tegen norovirus. Er zijn wel degelijk desinfectiemiddelen op basis van alcohol (of andere werkzame stoffen) die onder andere norovirus afdoden door bijvoorbeeld slim en innovatief te formuleren.


LEES OOK: Alcohol: genotmiddel of gevaarlijke stof?


Goede persoonlijke en omgevingshygiëne cruciaal

Een andere verklaring voor waarom er soms gedacht wordt dat bepaalde desinfectiemiddelen niet werken tegen norovirus, is dat mensen ondanks een verondersteld grondige reiniging en desinfectie alsnog geïnfecteerd raken. Norovirus is zeer virulent, wat betekent dat een laag aantal virusdeeltjes al een infectie kan veroorzaken. Daarom is een goede persoonlijke en omgevingshygiëne cruciaal om besmetting door norovirus te voorkomen. En mocht er toch een besmetting plaatsvinden, dan dient men zeer zorgvuldig te zijn bij reiniging en desinfectie van een plek waarvan wordt vermoed dat norovirus aanwezig is, naast andere maatregelen zoals isolatie van de besmette persoon.

Vuistregels zijn heel handig, maar we moeten oppassen dat deze niet als absolute feiten worden aangenomen en gepresenteerd. Zeker in situaties waar kennis van doelgerichte hygiëne van belang is, is het goed om je nog eens achter de oren te krabben of een vuistregel toegepast kan worden. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren en kritisch te zijn, zeker wanneer je in een onbekende situatie terechtkomt.


LEES OOK: Desinfectie: een specialisme binnen de schoonmaak


*Over Norovirus

Norovirus kan vervelende klachten zoals braken, diarree en buikpijn veroorzaken. Daarnaast is norovirus zeer besmettelijk waardoor één besmet persoon al een uitbraak kan veroorzaken. Daarom wordt bij een incident, zoals braken, waarbij vermoed wordt dat dit veroorzaakt is door norovirus, dit virus te vuur en te zwaard bestreden. De besmette persoon wordt geïsoleerd en de plek waar gebraakt is, wordt grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Hiervoor moet een geschikt desinfectiemiddel gebruikt worden dat norovirus afdoodt.

Dit artikel is geschreven door Marten Kops en Chuchu Yu van de NVZ voor Service Management nummer 8. Krijg jij ons vakblad nog niet in de brievenbus? Vraag dan een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.