Door: Chuchu Yu en Marita Vaes (NVZ)
Desinfectiemiddelen worden als concentraat aangeboden
Er zijn diverse redenen waarom sommige desinfectiemiddelen als concentraat worden aangeboden. Bepaalde desinfectiemiddelen zijn erg reactief in oplossing en worden daarom in eerste instantie in poeder- of tabletvorm aangeboden. Daarbij wordt door het gebruik van concentraten ook minder water en dus minder gewicht vervoerd. Dit resulteert in een duurzamer en efficiënter logistiek proces. In tegenstelling tot limonade, maakt het wel degelijk uit op wat voor een manier geconcentreerde desinfectiemiddelen vervolgens worden aangemaakt en gedoseerd.
Desinfectiemiddel doseren: niet te veel en niet te weinig
Desinfectiemiddelen hebben onder andere een wettelijk voorgeschreven gebruiksconcentratie waarmee binnen een bepaalde inwerktijd voldoende micro-organismen worden afgedood. Als de gebruiksconcentratie te laag is, is er een grote kans dat het desinfectiemiddel onvoldoende werkzaam is. Een logische maar problematische reactie kan volgen: “Dan doen we voor de zekerheid maar wat extra erbij!” Een te hoge gebruiksconcentratie kan echter leiden tot aantasting van het te desinfecteren materiaal. Omdat dit ook zeker onwenselijk is, vergelijken we het aanmaken en doseren van een desinfectiemiddel het beste met Goudlokje: “Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed”.
Desinfectiemiddelen doseren doe je zo
De vraag die hier natuurlijk uit volgt, is: Hoe doe je het dan ‘precies goed’? Hieronder een aantal aandachtspunten:
Gebruik een zo vers mogelijke oplossing
Dit betekent dat de oplossing direct na aanmaken gebruikt moet worden. Dit wordt aangeraden omdat het gehalte aan actieve bestanddelen kan teruglopen met de tijd. Om dit te bevorderen, maakt men idealiter alleen aan wat op dat moment gebruikt wordt. Op die manier blijft er geen oplossing over om een volgende keer te gebruiken.
Maak geen voorraad aan
Dit aandachtspunt grenst aan voorgaand punt. Het aanmaken van voorraden wordt afgeraden vanwege de effectiviteit en betrouwbaarheid ervan. Indien een oplossing toch wordt aangemaakt voor gebruik over een langere periode, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing of vraag de leverancier naar de stabiliteit van de oplossing.
Roer de oplossing goed
Zorg bij vloeibare desinfectiemiddelen dat je goed roert en ook blijft roeren. Hiermee waarborg je de homogeniteit van de gebruiksoplossing.
Voeg het middel toe aan water en niet andersom.
Voor geconcentreerde desinfectiemiddelen in poeder- en tabletvorm geldt dat het desinfectiemiddel moet worden toegevoegd aan het water. Dit voorkomt spatten van het middel bij verdunnen.
Let op met doseren onder hoge druk
Bepaalde geconcentreerde vloeibare desinfectiemiddelen kunnen ook direct vanuit de verpakking worden gedoseerd en gemengd. Vaak komt hier een schoonmaaksysteem aan te pas zoals een hogedrukspuit of doseerpomp. Bij het doseren onder hoge druk, moet goed worden opgelet. Het waterverbruik van doseren onder hoge druk is groot, wat tot gevolg heeft dat het verbruik van het desinfectiemiddel ook groot is. Het risico is dat het desinfectiemiddel sneller opgaat dan het water en dat je vervolgens alleen maar water aan het rondsproeien bent. Een oplossing voor dit probleem is het installeren van orificers in de aanzuigleiding (begrenzingsdopjes). Dit kan het desinfectiemiddelverbruik reduceren tot de geschikte concentratie.
Kiezen voor verlaging van de druk?
Er kan ook gekozen worden voor verlaging van de druk. Op een lage druk niveau kan men doseren met een venturi (vernauwing). Een doseerpomp kan in deze situatie, bij dit lage druk niveau, ook gebruikt worden. Deze doseerpomp doseert het product rechtstreeks in de waterleidingen. Het desinfectiemiddel moet dan watergeproportioneerd aan de waterstroom worden toegevoegd. Dit gebeurt meestal op basis van pulsen die de watermeter afgeeft aan de pomp. Hiermee worden concentratieafwijkingen voorkomen bij wisselingen in waterdruk en watervolume. Het is belangrijk dat er gebruikgemaakt wordt van een doseerpomp en waterteller met een lage puls bij dit niveau van waterdruk.
Een lage puls is bijvoorbeeld 1 puls per 250 mL water. Dit betekent dat er bij iedere 250 mL water product gedoseerd wordt. Zo zal er een zeer goede menging plaatsvinden van het desinfectiemiddel in het water. Bij een lage puls zal de gebruiksconcentratie dan ook homogener zijn dan bij een hoge puls.
Niet lichtzinnig omgaan met desinfectiemiddelen
Kortom, ga niet te lichtzinnig om met het aanmaken en doseren van desinfectiemiddelen. Waterdruk, versheid en dosering zijn hierbij van groot belang. En wellicht kan je een paar van deze tips ook wel gebruiken voor het aanmaken van je limonade, zodat je daar optimaal van kunt genieten!