17 Vragen en antwoorden over Facto Congres 2024 (19 september, Nieuwegein)

17 Vragen en antwoorden over Facto Congres 2024 (19 september, Nieuwegein)

Op donderdag 19 september wordt in Nieuwegein voor de 17e keer het Facto Congres gehouden. De belangrijkste zaken op een rij rondom hét jaarlijkse FM-vakcongres in 17 vragen en antwoorden

1. Wat is het thema van het Facto Congres 2024?

Het thema van dit jaar is 'Workplace Trends'. Met volop aandacht voor de actuele ontwikkelingen waar iedere FM-professional momenteel mee te maken heeft, zoals de opkomst van Artificial Intelligence, duurzame en circulaire bedrijfsvoering, datadriven dienstverlening, optimalisering van de user experience voor de hybride medewerker, hoe om te gaan met vierkante meters (die vandaag de dag vaker niet, dan wél gebruikt worden), afnemende sociale cohesie door thuiswerken, hoe om te gaan met meerdere generaties op de werkvloer, de war for talent et cetera.

2. Hoeveel bezoekers worden dit jaar op het congres verwacht?

Net als voorgaande jaren worden dit jaar op het Facto Congres weer zo’n 300 bezoekers verwacht. Dat zijn FM-professionals, werkzaam op tactisch/strategisch niveau bij middelgrote en grote organisaties in het bedrijfsleven, bij de overheid, in het hoger onderwijs en de zakelijke dienstverlening.

3. Wie is dagvoorzitter?

De dagvoorzitter van het congres is wederom Suzan Vink-Opstal. Na ruim 12 jaar werkzaam te zijn geweest in Facility Management (ze was consultant, leidinggevende en docent FM aan Hogeschool Rotterdam) ging ze in 2013 aan de slag als zelfstandig trainer en consultant, met als nevenactiviteiten het leiden van gesprekken, presenteren en faciliteren van ontmoetingen.
Sinds 2018 richt ze zich volledig op het begeleiden en tot stand brengen van interactie, daar waar mensen elkaar ontmoeten en kennis en ervaring willen uitwisselen, en fungeert ze regelmatig als dagvoorzitter tijdens evenementen en congressen.

Tijdens het Facto Congres is er ruime gelegenheid om FM-vakgenoten te ontmoeten. (Beeld: Facto Congres 2023)
Tijdens het Facto Congres is er ruime gelegenheid om FM-vakgenoten te ontmoeten. (Beeld: Facto Congres 2023)

4. Welke twee keynotes staan er op het programma?

De volgende plenaire keynotes worden tijdens het congres aangeboden.

  • Keynote 1. De keynote in de ochtend (van 10.00 tot 11.00 uur) gaat in op de mogelijkheden van Articificial Intelligence op het werk. Wat kun je nu met kunstmatige intelligentie (AI) in je dagelijkse werk? Hoe zet je dergelijke software in als kenniswerker, met als resultaat onder meer een verbeterde productiviteit en meer creativiteit?
    Titel keynote: Hoe blijven we menselijk in het tijdperk van kunstmatige intelligentie?Spreker: Jarno Duursma, expert en spreker op het gebied van AI en digitale technologie.
  • Keynote 2. Tijdens de slotkeynote (van 16.15 tot 17.00 uur) staan de succesfactoren van verandermanagement centraal. Dr. Yousri Mandour, onder meer docent aan Nyenrode Business Universiteit en gespecialiseerd in strategie en innovatiemanagement, laat zien dat je echt veranderen en vernieuwen alleen slaagt als je een gevoel van ongemak durft te omarmen, het vernieuwingsproces apart organiseert en durft te kannibaliseren. Zoals een kreeft zijn pantser afwerpt om te groeien. Een prachtige metafoor die één op één is toe te passen op organisaties.

5. Welke 10 presentaties worden (in het parallelle programma) gegeven?

Hieronder een overzicht van de 10 presentaties die tijdens het parallelle programma worden gegeven:

  • Sessie 1. Kantoor als magneet: uitdagingen en ervaringen (ronde tafel o.l.v. Suzan Vink).
    Met FM-directeuren van Booking.com (Marnix Mali) en Vattenfall NL (Laurine de Bruin en HR Innovatiemanager en Lead 'Future of Work' bij Rabobank (Jan Nieuweboer).
  • Sessie 2: Optimale workplace experience met data, algoritmes en AI (praktijkcase PwC).
    Met Rob Klinkert, Maurice Tempel en Elise Runge (allen van PwC) en Jasper Essing (Gfacility).
  • Sessie 3. Is het kantoor te groot of de bezettingsgraad te laag? (rondetafel olvHarold Coenders, Colliers.  Met FM/RE-managers van Achmea (Bart-Jan Lijnkamp), TNO (Dick Plomp), ING Nederland (Amanda Siebrands) en LSI Real Estate (Luc Smits).
  • Sessie 4. Zo realiseer je een gezonde, energieneutrale en maximaal flexibele werkomgeving (case Alliander)Met Ernst-Willem van Drumpt (Manager Facilities) en Erik architect Roerdink.
  • Sessie 5: Zó helpt gedragsverandering om je FM-doelen te halen
    Gespreksleider: Mieke Sprinkhuizen, Gom. Met sprekers van Erasmus Universiteit (prof.  Inge Merkelbach, Annemiek Kuijsten) en campusmanager EUR (Daisy van den Ouden, Gom)
  • Sessie 6. Met je eindgebruikers naar een inspirerend en passend werkplekconcept (praktijkcase nieuw hoofdkantoor Amsterdam Miro).
    Met Daaf Serné (Golbal Head of Workplace) en Wilco Poppelier (Global Lead Workplace Strategy) .
  • Sessie 7. Generatie- en community management: wat is de rol van FM?
    Met gespreksleider Jaap Kloos (Haagse Hogeschool) en sociaal psycholoog en generatie-expert Kim Jansen, en vertegenwoordigers van Nike EMEA Headquarters (Rutger Veldman) en PwC (Charlotte Coomans).
  • Sessie 8. Vastgoed verduurzamen en klimaatdoelen realiseren: hoe richt je de organisatie in? (praktijkcase COA). Met Jesper Kloeke (COA) en Fay van Zeijl (Twynstra Gudde) 
  • Sessie 9. De weg naar een 'zero waste'-werkomgeving (praktijkcase Nationale Nederlanden). Met Denise Heijers-Blommers (Nationale-Nederlanden, Michelle Meier Mattern (Nationale-Nederlanden en Willem Sterkenburg en Patrick van der Sanden beide van (Renewi EcoSmart)
  • Sessie 10. Generaties in verbinding: Havercappu, zwarte koffie en de toekomst van werkgeluk. Met Jordy van Toor en Estrella van Toor (FullCharge),  Dennis de Breet (Adviseur FZ gemeente Amstelveen) en Frances Wijsman (JDE Professional).

6. Aan hoeveel presentaties kan een deelnemer deelnemen?

Iedere congresdeelnemer kan naar eigen keuze aan drie presentaties (van 60 minuten) deelnemen. De presentaties worden gegeven in drie rondes: van 11.30 tot 12.30 uur, van 13.00 tot 14.30 uur en van 15.00 tot 16.00 uur.

Iedere congresdeelnemer kan naar eigen keuze aan drie presentaties (van 60 minuten) deelnemen”

7. Waar is meer informatie over de sprekers te vinden?

Informatie over de sprekers – dat zijn er in totaal 35 - is op de congreswebsite onder het kopje Sprekers te vinden.

8. Waar vindt het congres plaats?

Het congres wordt dit jaar gehouden in NBC Nieuwegein, de locatie waar het congres vóór de brand op 7 september 2022 ook een aantal keer werd gehouden.
De locatie is compleet gerenoveerd, verduurzaamd en voorzien van de meest moderne faciliteiten zoals een hypermodern 45 meter breed 3D-projectiescherm en een slim klimaatcontrolesysteem waardoor de energiebehoefte van het congrescentrum met 70 procent is gedaald.

9. Is de congreslocatie makkelijk bereikbaar?

Zeker. Wie met de auto komt kan gratis parkeren voor de locatie (er zijn maar liefst 1.300 parkeerplaatsen beschikbaar). En goed om te weten: op het parkeerterrein bevinden zich 27 oplaadpunten voor elektrische auto’s!

Wie met het openbaar vervoer komt kan het best per trein naar Utrecht CS reizen en vervolgens per sneltram (vertrek iedere 7 minuten) in 15 minuten naar het congrescentrum.

10. Is er een foto/video-impressie van vorig jaar beschikbaar?

Voor wie nog nooit op het Facto Congres is geweest en zich een beeld wil vormen van de dag, is er een videoverslag van het congres 2023 beschikbaar. Zie hieronder.

11. Is er korting voor deelnemers die met een aantal collega’s aan het congres willen deelnemen?

Zeker, wie samen met één of meer collega’s aan het congres wil deelnemen betaalt € 499,- per persoon (in plaats van € 655,- per persoon).

12. Zijn de presentaties later in te zien?

Jazeker, voor iedere bezoeker zijn een dag na het congres de presentaties – voorzover door de sprekers beschikbaar gesteld – in te zien via een link naar een online- pagina met presentaties.

13. Welke organisaties zijn tijdens het congres aanwezig?

Inmiddels hebben FM’ers van diverse organisaties zich aangemeld om aan het congres deel te nemen. Ze zijn werkzaam bij onder meer gemeentes, provincies, bedrijven (o.a. grote financiële instellingen), onderwijsinstellingen, leveranciers/dienstverleners en adviesbureaus.

14. Hoe schrijf je je in?

Inschrijven voor het congres gaat eenvoudig via de congreswebsite.

15. Hoe geef ik specifieke dieetwensen door?

Dieetwensen voor de lunch kunnen aan de organisatie worden gemeld, dat is mogelijk bij het aanmelden op het online-inschrijfformulier.

16. Is het event toegankelijk voor mindervaliden?

NBC Nieuwegein is goed toegankelijk voor mindervaliden. Zo zijn alle hoger gelegen zaken met een lift bereikbaar en zijn er geen drempels of smalle doorgangen.

17. Is er gratis wifi op de locatie beschikbaar?

Het duurzame gebouw is goed geïsoleerd, bezoekers worden dan ook uitgenodigd om gebruik te maken van het WiFi-netwerk. Selecteer het netwerk ‘NBC-free’ en je kunt je device zonder wachtwoord met het netwerk verbinden.

Gerard Dessing

Gerard Dessing

Hoofdredacteur Facto

Facilitaire AI Assistent: tijdwinst voor eindgebruikers en meer inzicht voor FM

Facilitaire AI Assistent: tijdwinst voor eindgebruikers en meer inzicht voor FM

Het gebruik van een facilitaire AI Assistent kan tal van voordelen opleveren, zoals meer gemak en tijdwinst voor de eindgebruiker en betere vergaderingen. Ook kan het de facility manager meer inzichten geven in bijvoorbeeld trends die in de werkomgeving spelen

Facto Congres 19 september: meer dan 310 deelnemers

Facto Congres 19 september: meer dan 310 deelnemers

Op donderdag 19 september is het tijd voor het jaarlijkse Facto Congres, ditmaal in congrescentrum NBC in Nieuwegein. Tijdens het congres (thema: Workplace Trends) zijn meer dan 310 FM-professionals aanwezig.

V.l.n.r. Daaf Serné (Miro), Harold Coenders (Colliers) en Ernst-Willem van Drumpt (Alliander)

Wat hebben Daaf Serné (Miro), Harold Coenders (Colliers) en Ernst-Willem van Drumpt (Alliander) met elkaar gemeen?

Wat hebben Daaf Serné (Miro), Harold Coenders (Colliers) en Ernst-Willem van Drumpt (Alliander) met elkaar gemeen? Het antwoord op deze vraag is helder: alle drie zijn spreker op het Facto Congres 2024 dat op 19 september a.s. in Nieuwegein plaatsvindt en waar meer dan 275 facility professionals worden verwacht.

Wat hebben Rob Klinkert (PwC), Denise Heijers (NN) en Laurine de Bruin (Vattenfall) met elkaar gemeen?

Wat hebben Rob Klinkert (PwC), Denise Heijers (NN) en Laurine de Bruin (Vattenfall) met elkaar gemeen?

Wat hebben Rob Klinkert (PwC), Denise Heijers (NN) en Laurine de Bruin (Vattenfall) met elkaar gemeen? Het antwoord op deze vraag is helder: alle drie zijn spreker op het Facto Congres 2024 dat op 19 september a.s. in NBC Nieuwegein plaatsvindt en waar meer dan 250 facility professionals worden verwacht.