Ondernemen met schoonmaak ZZP'ers: Bedrijfsportret van Penning Dienstverlening

Ongewoon is het wel, want vanaf de weg is nergens een aanduiding met een bedrijfsnaam te vinden, terwijl de onderneming al meer dan twintig jaar actief is met schoonmaakdiensten. Nog ongewoner is het dat het bedrijf geen externe werknemers in dienst heeft en alleen met ZZP'ers werkt. Een bedrijfsportret.

Penning Dienstverlening te Valkenswaard is het schoonmaakbedrijf van Benjamin Penning (47) en zijn vrouw Nanna. De onderneming is opgericht in 1995 en gevestigd in een losstaand en representatief kantoor in de tuin van hun woning. Ooit werkte Penning in de grafische industrie waar hij landkaartsystemen ontwierp. Sluiting van het bedrijf bracht hem ertoe om in maart 1995 een schoonmaakbedrijf te beginnen, net als zijn broers en schoonvader. Die laatste werd in december 1995 ziek, waarop Benjamin ook diens zaken waarnam en daarnaast met zijn eigen bedrijf, Penning Dienstverlening, als ondernemer verder aan de slag ging. De eerste opdrachtgever was een schooltje, dat hij samen met zijn vrouw schoonmaakte. De volgende stap was `s zomers beginnen bij een camping, waar men tot dan zelf schoonmaakte. Penning: “s’ Morgens van vijf tot elf uur en ’s avonds de school.”

Slechts één werknemer op de loonlijst

Het is hen beiden niet aan te zien, maar toen al speelden gezondheidsproblemen het ondernemen parten. Dubbelop zelfs. Hij kampt met een progressieve vorm van reuma en zijn vrouw heeft epilepsie, maar desondanks maken ze naast het ondernemen nog één dag in de week  samen schoon en voeden ze vier kinderen op. Heel opmerkelijk is ook dat Penning Dienstverlening V.o.f. (waarvan beiden vennoot zijn) op dit moment slechts één ‘werknemer’ telt. Dat is de 15 jarige zoon die een paar uur in de week werkt onder de officiële regeling ‘Vereenvoudigde regeling meewerkende kinderen’.

Wat de bedrijfsvoering betreft, is het afbreukrisico niet te verwaarlozen, vandaar dat Penning sinds drie jaar zes uur per week geassisteerd wordt door een vrouwelijke administratieve kracht. Zij helpt vooral met administratieve werkzaamheden zoals de facturering, het maken van offertes en dergelijke. Maar óók zij staat niet op de loonlijst, ze werkt voor hem via het payrollbedrijf Please. Penning ironisch: “Mijn 15-jarige zoon is de enige op de loonlijst.” Voor meer ingewikkelde zaken als verzekerings- en fiscale administratie, schakelt hij al vanaf de start een AA accountant in, want “ik wil wel rustig kunnen slapen,” vertelt Penning.

Specialisatie van het bedrijf

In 2000 leidde contact met een woningcorporatie tot wat Penning de specialisatie van hun bedrijf noemt: het werken in algemene ruimten van woningblokken en appartementen in het hogere segment als service- en seniorenflats. “Dat is begonnen met het schoonmaken van een modelwoning voor het Woonbedrijf in Eindhoven. De grotere collega’s hadden daar toen geen tijd voor en de opdrachtgever was zo tevreden dat we ons gingen specialiseren. Nu nemen we niets anders meer aan. Het is onze corebusiness met algemene schoonmaak, glas- en gevelonderhoud en vloeren. We werken nu voor drie woningstichtingen en een groter aantal VVE-beheerders met appartementencomplexen in hun portefeuille.”

Uitsluitend werken met ZZP’ers

Afgezien van het beperkt aantal uren dat het echtpaar bij klanten eigenhandig schoonmaakt, gebeurt al het werk door ZZP’ers. Eenmanszaken dus, die Penning zelf moet selecteren en instrueren. “Dat is ontstaan doordat mijn schoonvader al uitsluitend met hen werkte en ik door fysieke overbelasting steeds minder zelf kon doen. Vooral bij glasbewassing en vloeronderhoud. We schakelen nu gemiddeld bijna twintig ZZP-ers in, die afhankelijk van de taak 6 tot 20 uur per week werken en ons maandelijks een factuur sturen.”

Niet overal ja tegen zeggen

Mede door de unieke samenstelling van de uitvoerende medewerkers is Benjamin Penning wat terughoudend als het gaat om de vraag naar de omzet van het bedrijf. Meer dan dat het “om enkele tonnen gaat” wil hij er niet over kwijt. Hij zegt wel dat het grootste object goed is voor rond de 35.000 euro per jaar en dat de totale omzet jaarlijks langzaam groeit. Aan actieve verkoop doet hij niet, omzetgroei komt vooral voort uit bestaand werk en mond tot mond reclame. “Ik zet wel eens de voet op de rem en zeg niet overal ja tegen. Opdrachten van 60.000 of 80.000 euro per jaar zijn voor mij te groot. Ik voel me meer schoonmaker dan een omzet-jagende directeur.”

Nooit commentaar gekregen

Vakbonden als FNV en CNV lopen te hoop tegen tijdelijke contracten en ZZP’ers, terwijl Penning Dienstverlening alleen maar met de laatste groep wil werken. Penning: “Dat  lees ik ook, maar wij hebben nooit commentaar gekregen op onze aanpak. Zeker niet van onze klanten, die vooral lof hebben omdat ZZP’ers als eigen baas zo gemotiveerd zijn. En om de continuïteit, doordat een aantal van hen al twintig jaar voor ons werkt en een vertrouwd gezicht vormt in de wooncomplexen. Het verloop onder hen is sowieso heel laag. Ze willen als zelfstandige graag werken.”

Werken met ZZP’ers betekent dat er geen sprake is van een typische werkgever/werknemer situatie bij een mogelijk conflict over de uitvoering van het werk. Hoe lost hij dat op? “De nadruk ligt hier niet op een gezagsverhouding. Het enige dat telt is goed gedrag bij de klant en de kwaliteit van het werk. Het Woonbedrijf schakelt bijvoorbeeld externe bureaus in voor kwaliteitscontroles en dat is mij ook liever dan zelf steeds controleren. Zo’n bureau stelt voor het woningbedrijf een inspectierapport op en een kopie gaat naar de uitvoerende ZZP’er, terwijl wij ook inzage hebben. Drie partijen kunnen desgewenst corrigeren en we weten zo alles van elkaar.’’

Een Parel voor schoonmaken

In eerste instantie lijkt het onmogelijk, of op z’n minst gecompliceerd, om met bijna twintig zelfstandigen een team te vormen dat in en om enkele tientallen objecten een constante schoonmaakkwaliteit levert. Maar Benjamin en Nanna Penning lukt het, ook gemeten naar externe en objectieve maatstaven. Dat bleek medio vorig jaar, toen het bedrijf uit Valkenswaard een prijs ten deel viel. Het Oirschotse bureau Seiso Facilitair Advies van de heren Rinke Romeijn en Rob Huijnen, dat onder meer inspecties uitvoert voor Het Woonbedrijf te Eindhoven, kende zomer 2017 een Parel in de Schoonmaak toe aan Penning Dienstverlening. Dit omdat uit de officiële en erkende VSR-KMS kwaliteitsmetingen in de wooncomplexen ‘alleen hele goede resultaten naar voren waren gekomen’. De oorkonde hangt bij Penning aan de muur.

Groeien en meer omzet zijn niet het doel

Hoewel beiden hun werk doen en een gezonde indruk maken, is er onder de oppervlakte toch de haperende gezondheid. De druk moet vooral bij Benjamin Penning groot zijn, niet in het minst doordat hij een wel heel bijzonder bedrijf leidt. Houdt hem dat wel eens bezig?
“Niet wat betreft de continuïteit van de zaak. We doen het immers samen en mijn vrouw is meebeslissend, onderhoudt ook de contacten met de ZZP’ers en kan het allemaal zo overnemen. Maar in 2014 viel ik grotendeels uit en bouwde de stapel papier op, vandaar dat de administratieve kracht werd aangesteld. Wat wel speelt is dat ik de persoonlijke belasting in de gaten moet houden en mezelf moet afremmen. Zeg nooit nooit, maar iemand in vaste dienst nemen zullen we niet doen, tenzij de wetgever dat eist. We doen het op onze manier al meer dan twintig jaar zo en gaan er mee door zolang het kan. Het doel is niet groeien, meer omzet of een rol als directeur. Het is toereikend als ik in het onderhoud kan voorzien van Nanna, mij en onze vier kinderen.”
Lees ook
De baas: Michael Boontjes, werknemer én ZZP’er
Harm van Helmont en Koen Meulensteen: Onze jongste bazen ooit over hun HvH Cleaning & Facilities

Like Service Management op Facebook

Oud-hoofdredacteur Service Management Dick van Zomeren overleden  

Oud-hoofdredacteur Service Management Dick van Zomeren overleden

Oud-hoofdredacteur van Service Management Dick van Zomeren is op 85-jarige leeftijd overleden. Als redactie wensen we Marja van Zomeren, de familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe.  

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet. In plaats daarvan leidt het voorstel tot meer in plaats van minder regeldruk voor werkenden, zelfstandigen en bedrijven. Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

Blog Ronald Bruins: Hoe gaat het met jouw schoonmaakbedrijf?  

Blog Ronald Bruins: Hoe gaat het met jouw schoonmaakbedrijf?

Gaat het goed? Die vraag klinkt wellicht wat vreemd, zo voor de vuist weg. Maar in het laatste magazine vind je ons marktonderzoek over 2022. Daarin vragen we naar de omzet van schoonmaakbedrijven. Die blijkt goed op peil te zijn gebleven. Van de respondenten meldt 87,1 procent een stijging in de omzet in 2022 vergeleken met 2021. Omzet is alleen nog geen winst. Dat weet ik en dat weet jij als ondernemer ook. Marges zijn nodig om te kunnen investeren. Bijvoorbeeld in het machinepark of het scholen van werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat schoonmaakondernemers positief gestemd zijn. Maar liefst 80 procent van de door ons ondervraagde schoonmaakondernemers verwacht dat de omzet verder toeneemt in 2023. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Vooral jongere zzp'ers vrezen financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid

Vooral jongere zzp'ers vrezen financiële problemen bij...

Bijna de helft van de Nederlandse zzp'ers is weleens bang om niet meer te kunnen werken door mentale of fysieke ziekte. Dat blijkt uit een onderzoek van insurtech Insify onder 729 Nederlandse zzp'ers, uitgevoerd door Panelwizard. De financiële consequenties die aan arbeidsongeschiktheid verbonden zitten spelen hierbij waarschijnlijk een grote rol. Zo komt 42 procent van de respondenten in geldproblemen als hij of zij arbeidsongeschikt wordt.