Door: Paul Harleman*
Dat klinkt heel zwaar voor het schoonmaken van een toiletpot, maar toch wil ik het onder de aandacht brengen. Met Corona op de achtergrond is het actueler dan ooit. Aan de hand van een wetenschappelijk artikel neem ik je mee in de wereld van de wetenschap en schoonmaak. Want overlevering is goed, maar bewijs is beter.
SARS-CoV-2 virus op een oppervlak, wat nu?
Het SARS-CoV-2 virus veroorzaakt de Covid-19 ziekte. Inmiddels weten we wat de gevolgen van een besmetting kunnen zijn en we weten ook wat we zoal kunnen doen om gevrijwaard te blijven. Maar hoe lang blijft het SARS-CoV-2 virus actief op levenloze oppervlakken waar we mee in aanraking komen? En welke desinfectieproducten kunnen het virus inactiveren? Dat zijn interessante vragen waarvan de antwoorden implicaties kunnen hebben voor de schoonmaak en desinfectie van gebouwen. Een research team van deskundigen verbonden aan de Duitse universiteiten van Greifswald en Bochum zochten het uit.
We weten het niet
Wie beweert alle feiten van het nieuwe Corona virus te weten, is onnozel. Want de deskundigen weten inmiddels wel meer dan een aantal maanden geleden, maar veel kennis moet nog vergaard worden. Wetenschappelijke onderzoeken komen in rap tempo van de grond. Eén manier om erachter te komen wat we nog niet weten, is kijken naar wat inmiddels wel onderzocht is over vergelijkbare virussen. En dat is precies wat Professor Ghunter Kampf en zijn team hebben gedaan. Ze bestudeerden 22 eerdere onderzoeken over virussen die verwantschap hebben met SARS-CoV-2 en trokken daar voorzichtig conclusies uit.
Negen dagen overleving
Een vergelijking met nauw verwante virussen geeft aan dat het SARS-CoV-2 virus waarschijnlijk tot 9 dagen actief kan blijven op oppervlaktes zoals metaal, glas en kunststof. Dat betekent dat wanneer bijvoorbeeld een lichtschakelaar is besmet, het virus zelfs na 9 dagen nog actief kan zijn en dus bij aanraking overgedragen zou kunnen worden. Ook al vonden de onderzoekers geen enkele studie waarin aangetoond wordt dat het virus vanaf het oppervlak overgedragen kan worden op een aanraking met de handen, toch denk ik dat de consequentie is: grondig schoonmaken. Ook als de ruimte een paar dagen niet gebruikt is. Het tegendeel is namelijk ook niet aangetoond en dus is er een mogelijk risico van kruisbesmetting. Wat niet zo erg is bij een influenza virus (griep), maar wel bij een onbekend, ernstige schade aanrichtend virus.
De dood van het virus
De wetenschapper Palli Thordanson beweerde onlangs in de media dat zeep het SARS-CoV-2 virus doodt. Beter gezegd inactiveert, want om dood te kunnen gaan, moet je ook kunnen leven. En dat doet een virus niet. Een interessante bewering van Thordanson die, volgens deskundigen en op basis van de theorie nog niet eens zo gek klinkt. Maar is het ook betrouwbaar en wetenschappelijk verantwoord aangetoond? Dat antwoord duurt iets langer. De Duitse onderzoekers concludeerden op basis van hun studie dat Corona virussen zoals SARS en MERS binnen een minuut effectief geïnactiveerd worden door een oplossing van 0,1% natriumhypochloriet of 62-71% ethanol. Hetzelfde effect wordt verwacht op SARS-CoV-2.
Consequenties voor de schoonmaak
En nu wordt het toch wel een beetje lastig. Wat betekent deze wetenschap dan voor de (professionele) schoonmaak? Een vraag die we naar mijn mening zouden moeten voorleggen aan een deskundige infectiepreventie. Mijn eigen voorzichtige conclusie is: Er is een sterke indicatie dat het SARS-CoV-2 virus tot wel 9 dagen actief kan zijn op een levenloos oppervlak. Is er een (vermoeden van) besmetting met het virus, dan desinfecteren met een voorgeschreven desinfectans. Is een ruimte lange tijd niet in gebruik geweest, dan is grondig reinigen voldoende (microvezel).
Bron: G. Kampf et al, Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents (gepubliceerd in Journal of Hospital Infection, 6 februari 2020)
*Geschreven door Paul Harleman, Applicatie Manager bij Vileda Professional Benelux