Sanitronics lanceert volautomatisch zelfreinigend toilet

Sanitronics lanceert volautomatisch zelfreinigend toilet

de pot als de vloer gereinigd. De volgende gebruiker hoeft daarop maar 18 seconden te wachten.

Een unit bestaat uit twee toiletten: terwijl het ene in gebruik is, wordt het andere gereinigd. Nadat de gebruiker het toilet heeft verlaten, verwisselen de units als een draaideur van plek. Dat reinigen vindt plaats onder een druk van 70 bar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare zeep. Doseringspompen geven precies genoeg reinigingsmiddel af, zodat verspilling wordt voorkomen. Na iedere reiniging wordt alles met een ‘luchtmes’ drooggeblazen zodat er voor de gebruiker altijd een schoon en droog toilet beschikbaar is.

Handsfree naar binnen

De gebruiker kan ‘handsfree’ naar binnen met behulp van sensoren en de automatische schuifdeur, de handen wassen zonder de kraan te hoeven aanraken en ook de speciaal ontwikkelde poreuze vloer wordt na ieder gebruik schoongespoeld en is vrijwel direct weer droog.

Het toilet is toegankelijk voor mindervaliden en werkt met een automatische schuifdeur. De ruimte is voorzien van een noodstroomvoorziening en is altijd van binnenuit te ontgrendelen met een mechanische nood-trekknop.

Openbaar toilet voor vrouwen

“Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee een sanitaire revolutie kunnen ontketenen”, aldus Coen van Houwelingen van Sanitronics. “De afgelopen weken zagen we in de media berichten voorbij komen waarin werd beweerd dat een openbaar toilet voor vrouwen 400.000 euro moet kosten. Zo gek hoeft het echt niet te zijn, onze units kunnen worden geleverd vanaf 45.000 euro.”

‘Toen we vroeger met de kinderen met de auto door Europa reden, kwamen we vaak langs een openbaar toilet”, voegt uitvinder Johan Van Houwelingen toe. “Bij het gebruik van die toiletten zei ik altijd tegen mijn kinderen: “Je raakt met je handen NIETS aan!” Het gebrek aan hygiëne was voor mij later een drijfveer om met Sanitronics de matige kwaliteit van toiletoplossingen in publieke ruimtes op te lossen.”

"Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten"

"Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten"

Mounia Benyahia werkt sinds 2000 als schoonmaker bij Tilburg University en vindt dat er meer waardering voor schoonmaakwerk mag zijn. "Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten", stelt ze in een (link: https://universonline.nl/nieuws/2023/01/24/schoonmaker-mounia-benyahia-mensen-laten-van-alles-op-het-toilet-achter/ text: artikel op de website van universiteitsmagazine Univers target: _blank).

Nationaal Toiletonderzoek: hoe werkt dat precies?

Nationaal Toiletonderzoek: hoe werkt dat precies?

Een organisatorisch probleem en vervolgens twee jaar covid, dat resulteerde in drie jaar lang geen Nationaal Toiletonderzoek. Maar Service Management en de Facility Trade Group zijn weer terug met hét onderzoek naar hygiëne in openbare toiletten. Voor de uitkomst lijkt die pauze weinig verschil te hebben gemaakt. In 2018 was 41 procent schoon, nu is dat 40,4 procent. Ook nu weer wonnen de dames nipt, maar het allerschoonste toilet troffen we aan op een vakantiepark in Zuid-Holland, bij de heren. *Tekst: Dick van Zomeren*

Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon

Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon

De kans om in Nederland een schoon toilet aan te treffen is met 40,4 procent schrikbarend laag. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.

7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Helaas komt het nog wel eens voor: Nederlanders die na een paar dagen op hun vakantieadres last krijgen van buikgriep of andere infecties. De oorzaak wordt vaak gezocht in bijvoorbeeld  het ongewone buitenlandse eten, beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van drinkwater. Maar toch blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres de boosdoener. Hoe zorg je er nou voor dat jij niet de dupe wordt van onhygiënische toiletten op vakantie?