NS brengt toilet weer terug in 131 sprinters

NS brengt toilet weer terug in 131 sprinters

Sinds kort kunnen treinreizigers ze tegenkomen: de eerste omgebouwde Sprinters met schuiftrede en toilet. Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zegt de NS: 'dat hadden we niet moeten doen'.

Daarom neemt de NS  in samenwerking met een consortium van Siemens en Bombardier de 131 Sprinters (type Sprinter Light Train, sinds 2009 op het Nederlandse spoor) onder handen. De trein wordt onder meer voorzien van een groot rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuiftrede bij de deur. Ook komen er twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen met daarbij een speciale noodknop (call for aid).

Voorzieningen uitgedacht en getest

Voor mensen met een visuele beperking is tactiele (=voelbare) informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast hun weg kunnen vinden, bijvoorbeeld bij het toilet. De belangenorganisaties Ieder(in) en de Oogvereniging zijn nauw betrokken geweest bij de ombouw. Met hen zijn de voorzieningen uitgedacht en getest. “De trein biedt het hoogste niveau van toegankelijkheid en nog meer comfort, passend bij de wensen van al onze reizigers”, aldus de vervoerder. “Met de modernisering zijn vele tientallen miljoenen euro’s gemoeid en zet NS meerdere stappen tegelijk.”

Ook treinstoelen in nieuw jasje

Voor meer comfort steekt de NS de 35.000 treinstoelen van de 131 Sprinters ook in een nieuw jasje. “Vanaf begin 2019 herbekleden we de stoelen per trein in 1 werkdag in ons servicebedrijf in Utrecht. Hiermee is de bekleding in 1 lijn met onze andere Sprinter FLIRT.”

Per sets van twee treinen naar werkplaats

De eerste twee treinen zijn klaar en rijden vanaf nu in de dienstregeling. Binnenkort volgt nog een trein. Tot eind dit jaar gaat de NS ervaring opdoen met de nieuwe voorzieningen. Daarna is het de beurt aan de andere Sprinters van dit type. Per set van twee gaan de treinen naar de Werkplaats van Talbot Services in Aachen, waar de helft van deze treinen destijds ook is gebouwd door Bombardier. Na een paar weken keren de treinen stuk voor stuk weer terug. Reizigers zullen dan steeds meer omgebouwde Sprinters tegenkomen.

Naar verwachting zijn eind 2021 alle 131 treinen aangepast.

Lees ook
Nationaal Toiletonderzoek 2017: waar treft u een schoon toilet aan?
7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Foto’s van de aangepaste treinen

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.