De ANWB ging eropuit in de maanden mei en juni 2021. Ze testten 38 verschillende stopplekken langs de snelweg die beschikken over een tankstation en één of meerdere restaurants.
Toiletten minimaal twee keer beoordeeld
Ze letten daarbij op een flink aantal punten: tankshop, parkeerplaatsen, obstakels, aanwezigheid zebrabaden, restaurants, ontspanningsopties, brandstofprijzen etc. Ook werd er goed gekeken naar de toiletten, zowel van het tankstation als in de horecagelegenheid.
"Elk toiletblok werd op verschillende tijdstippen en door verschillende personen minimaal 2 keer beoordeeld op onder meer visuele hygiëne, stof op randen, geur en afgesloten/kapotte wc’s, kranen, zeepdispensers, etc.", aldus de onderzoekers.
Beide zeepautomaten waren een week later nóg leeg en kapot
Vermijd toiletten op tankstations
Over de toiletten bij tankstations valt te lezen in het ANWB-magazine Kampioen: "Gratis toiletten zijn inmiddels een zeldzaamheid. En moet je betalen, dan mag je daar ook iets voor terug verwachten, zoals hygiëne. Zo bleken de toiletten van 2TheLoo meestal klein maar schoon."
Maar daar houdt de positiviteit op. De onderzoekers: "Elders betaalden we té vaak voor ronduit smerige toiletten. Met als dieptepunt BP De Kroon (A27) op een drukke zaterdagmiddag." Daar lag namelijk overal toiletpapier, blijkt uit het verslag. Ook Esso Ruyven (A13) behoort tot de allerslechtsten: "Beide zeepautomaten waren een week later nóg leeg en kapot."
Vandaar het advies van de onderzoekers om voor je sanitaire stop het tankstation te vermijden en vooral door te rijden op de grotere stopplaatsen naar de restaurants. "Daar zijn de wc's bijna altijd groter, schoner en minder druk."
Merendeel is belabberd
Niet alleen op het gebied van sanitair is er genoeg ruimte voor verbetering op de stopplaatsen. De algemene conclusie van de ANWB is namelijk niet bepaald mild: "Zelfs veel grotere verzorgingsplaatsen in Nederland zijn belabberd, of hebben op zijn minst een paar grote nadelen. In elk geval haalt geen enkel station hoger dan een 7,3 (De Lepelaar, A6) en scoort het merendeel een krappe of dikke onvoldoende."
Bron: ANWB
> Hier kun je een kaart downloaden met alle beoordeelde stopplaatsen, inclusief scores voor de toiletten.