OMT adviseert verbreding mondkapjesplicht: draag hem vaker én draag een medisch mondkapje

OMT adviseert verbreding mondkapjesplicht: draag hem vaker én draag een medisch mondkapje

Vandaag komt het OMT met het advies om op meer plekken een medische mondkapje te gaan dragen. Het medische wordt expliciet benoemd: de chirurgische maskers die het OMT adviseert bieden meer bescherming dan de stoffen mondkapjes die veel mensen nu gebruiken.

Medische mondmaskers beschermen de drager van het masker beter tegen virusdeeltjes, maar zorgen ook voor minder uitstoot van virusdeeltjes de omgeving in. De betere bescherming werkt dus beide kanten op. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij om chirurgische mondneusmaskers. Dat zijn niet de FFP2-masker die worden gebruikt in onder andere Duitsland en Oostenrijk. Deze bieden een nog betere bescherming, maar kunnen zorgen voor klachten als benauwdheid.

Ook een masker als je zit

Het OMT adviseert niet alleen om betere mondmaskers te gebruiken. Zij adviseren ook op meer plekken mondmaskers te gaan dragen. Zowel in publieke buitenruimtes waarin niet voldoende afstand gehouden kan worden, als in publieke binnenruimtes. Dat geldt bijvoorbeeld voor demonstraties, sportevenementen, drukke winkelstraten en markten, in het onderwijs, op kantoren, en bij binnenevenementen. Hierbij zouden mensen hun masker op moeten houden tijdens het lopen én als ze gaan zitten. Deze verbreding van de maatregel komt ook voor in het advies voor horeca en culturele instellingen. Alleen als mensen iets eten of drinken zouden mensen dan nog het masker af mogen zetten.

Omikron

Het advies op deze verzwaring van de mondkapjesmaatregel is een antwoord op het oplopende aantal besmettingen van het coronavirus. De omikronvariant verspreid zich ook in Nederland razendsnel. Het aantal ziekenhuisopnames loopt nog amper op. Toch is het OMT is bang dat de zorg onder grote druk komt te staan door het grote aantal besmettingen. Wat het kabinet gaat doen met het advies wordt waarschijnlijk komende vrijdag bekend gemaakt in een nieuwe persconferentie.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Vlak voor de kerst toch nog een griepepidemie

Het aantal luchtweginfecties is de afgelopen weken almaar gestegen en ondertussen kunnen we officieel spreken van een griepepidemie. Dat meldt het RIVM.

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je je ziek voelt

Aantal coronapatiënten neemt toe: ga niet naar de kerstborrel als je...

De kerstdagen staan voor de deur: voor veel mensen een periode van gezellig samen zijn. Nu corona weer wat oplaait, adviseert Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc, om niet naar een kerstborrel te gaan als je ziek bent. Ook raadt ze aan om te overwegen om een coronatest te doen bij klachten.

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Wat als we onverhoopt opnieuw in een pandemie terecht komen

Een gegeven is de ontsmetting en netheid die bij het schoonmaken van alle oppervlakken komt kijken. Maar hoe vond de ontsmetting tijdens Covid-19 plaats en wat zijn de leerpunten voor als er onverhoopt een volgende pandemie uitbreekt. In het Europees (ESF) project 'PandemicClean'- Save and Effective Cleaning in Pandemic Situations, dat is medegefinancierd vanuit Erasmus+ en met bijdrage van SVS, stond de schoonmaak tijdens de Coronapandemie centraal. Met resultaten uit het onderzoek is een handreiking gevormd die gebruikt kan worden bij het opstellen van inhoudelijke richtlijnen tijdens het bestrijden van een pandemie.