Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Twee weken geleden werd bekend dat ruim tien procent van de schoonmaakmedewerkers thuiszit door corona. Voor veel schoonmaakbedrijven betekent dat zo onderhand dat ze de gaten in hun planning niet meer kunnen opvullen.

Schoonmaakbedrijven laten steeds vaker horen dat ze in de problemen zitten. Bij sommige bedrijven springt het management bij om ervoor te zorgen dat alle schoonmaakwerkzaamheden gedaan worden. Zo laat directeur van schoonmaakbedrijf De Spiegel Sander Florie aan het NRC weten dat ze met een groepje leidinggevenden al meermalen zelf aan de slag zijn gegaan. Ten koste van hun eigen werkzaamheden als de begeleiding van mensen en de inkoop van materialen en middelen.

Water aan de lippen

Branchevereniging Schoonmakend Nederland pleitte al voor een verregaande versoepeling van de quarantaineregels voor schoonmakers. Ook de schoonmaakbedrijven zelf betogen dat maatregelen hard nodig zijn, bijvoorbeeld compensatie vanuit de overheid. Zo vertelt eigenaar van Bas Schoonmaak Bas van Laan aan OOG TV: “Het is op dit moment lastig plannen. Je plant wat in, werknemers zijn ziek maar moeten wel betaald krijgen. Dus dan moet ik iemand anders inhuren of het zelf doen. Qua kosten wordt er dus niks verdient of we moeten soms zelf bijleggen.”

Quarantaineregels

Veel medewerkers die thuiszitten zijn zelf niet ziek. De regering is de branche onlangs al gedeeltelijk tegemoet gekomen: schoonmaakmedewerkers mogen blijven werken zolang ze zelf geen klachten of en positief testresultaat hebben ontvangen. Ook al hebben ze wel nauw contact gehad met een besmet persoon. Schoonmakend Nederland pleit er echter voor dat schoonmakers hun quarantaine mogen starten op de dag van een positieve zelftest. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van testen bij de GGD, waar de wachttijd een stuk langer is, en kunnen ze sneller weer aan het werk.

RAS roept op: denk mee over verzuim

RAS roept op: denk mee over verzuim

In de cao is een afspraak opgenomen over het ontwikkelen van goed verzuimbeleid. Daarvoor heeft de RAS jou als werkgever nodig. Als werkgever weet je immers wat goed werkt en wat niet. Met die input kan de RAS het hoge verzuim in de branche aanpakken met goed beleid.

Ziekteverzuim in 2023 gedaald na acht jaar stijging

Ziekteverzuim in 2023 gedaald na acht jaar stijging

In 2023 is het ziekteverzuim onder werknemers voor het eerst in acht jaar gedaald, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verzuimpercentage daalde van 5,6 procent in 2022 naar 5,3 procent in 2023. Dit betekent dat 53 van de duizend te werken dagen werden gemist door ziekte.

Lang niet iedereen durft zich ziek te melden

Lang niet iedereen durft zich ziek te melden

Maar liefst 46 procent van de werknemers zal zich niet ziekmelden, terwijl hij of zij wel ziek is uit angst om collega's teleur te stellen. Daarbij meldt 43 procent zich niet, omdat hij of zij van mening is dat het werk niet kan worden overgenomen. Dat blijkt uit het onderzoek Het Ziekmeldgedrag onder Nederlandse Werknemers.

Leiden regelingen voor menstruatie- en overgangsklachten in cao tot verminderde carrièrekansen?

Leiden regelingen voor menstruatie- en overgangsklachten in cao tot...

"Zo'n 30 procent van de vrouwen heeft last menstruatie- of overgangsklachten die impact hebben op het dagelijks functioneren", zegt gynaecoloog Judith Huirne in De Nieuws BV. Voor een deel van die vrouwen zijn de klachten zo erg dat zij zich ziekmelden. Volgens vakbond FNV is het daarom belangrijk dat er 'maatwerkafspraken' komen die worden opgenomen in de cao. De vraag is: is dat een goed idee, of brengt het ook risico's met zich mee?