Nederland, Estland, Finland en Hongarije doen mee aan het internationaal onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar fysieke, psychosociale en organisatorische stressfactoren om (nog beter) trainings- en begeleidingsmateriaal te maken voor de professionele schoonmaak. Namens SVS zijn André de Reus, Lydia Huizinga en Frans Tijsse Klasen betrokken bij dit internationale onderzoek. Dit project wordt medegefinancierd door Erasmus+, dit is het EU-subsidieprogramma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa.
Lichamelijke klachten
Eerst het goede nieuws: liefst 93 procent van de ondervraagde schoonmakers en 97 procent van de ondervraagde leidinggevenden vindt het werk dat zij doen betekenisvol. De meerderheid geeft aan blij te zijn met hun werk. Maar er is wel een keerzijde. Zo geeft 70 procent van de schoonmakers geeft aan dat hun beroep lichamelijk veel vraagt. Slechts 7 procent van de schoonmakers geeft aan dat zij helemaal geen lichamelijk klachten hebben bij het werk dat zij verrichten. Van de leidinggevenden geeft 70 procent aan dat hun beroep mentaal veel van ze vraagt.
Efficiënt schoonmaken
Een betere samenwerking met de gebruikers van de schoon te maken ruimte is gewenst, om zo het werk voor schoonmakers te vergemakkelijken. De hoeveelheid objecten in een ruimte is bijvoorbeeld van invloed hoe efficiënt een schoonmaker kan werken. Andere aspecten die meespelen zijn het soort materialen dat moet worden schoongemaakt en de conditie hiervan.
Instructies en begeleiding
Werkgevers doen hun best om de veiligheid in de werkruimte van hun medewerkers te verbeteren. Daarnaast zijn instructies en begeleiding belangrijk. Een medewerker kan op basis daarvan de best mogelijke gereedschappen en methodes kiezen in verschillende situaties. Een verontrustend resultaat is dat één op de vijf van de ondervraagden echter geen goede begeleiding of instructie heeft gehad over het gebruik van een schoonmaakgereedschap en hoe deze toegepast dient te worden op een zo meest ergonomische manier. Ook instructies en begeleiding over het veilig gebruik van schoonmaakmachines is bij meer dan de helft niet gegeven.
Pijn in de onderrug
Door middel van bewegingssensoren is de werkdruk op verschillende delen van het lichaam gemeten. Eén van de conclusies bij dit onderzoek is dat meer druk van de armen gehaald kan worden tijdens het schoonmaken, door de kracht van de benen te benutten bij de bewegingen die worden gemaakt. Uit de verzamelde resultaten blijkt dat de meest voorkomende beroepsziekten zijn: pijn in de onderrug, pols, armen en schouders. Ook verergert elk jaar de mentale spanning en stress bij schoonmakers. De meeste beroepsongevallen bestaan uit vallen, verrekkingen, snijwonden door objecten en omvallen tegen objecten.
Kanttekeningen
In het rapport wordt benadrukt dat veel factoren van invloed zijn bij de keuze van een bepaalde schoonmaakmethode en dat niet al deze factoren zijn onderzocht. Daarnaast verschilt de werkdruk per individu. Bij het hanteren van dezelfde methode is de één meer gevoelig voor het ontwikkelen van een spier- en/of skeletaandoening dan de ander. In elk deelnemend land is de enquête voor dit onderzoek naar tien organisaties verzonden. Hiervan hebben totaal 267 schoonmakers en 147 leidinggevenden de enquête ingevuld.
Alle voorlopige resultaten staan vermeld in dit rapport.