Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Herman Kok gaat een nieuw meetinstrument ontwikkelen voor schoonmaakkwaliteit. Hij heeft hiervoor opdracht gekregen van Vereniging Schoonmaak Research en Schoonmakend Nederland. De huidige VSR-metingen, destijds ontwikkeld door TNO, meten de technische schoonmaakkwaliteit.

"Belangrijk, zeker in bepaalde sectoren, zoals food en gezondheidszorg. Maar pandgebruikers evalueren schoonmaak in de praktijk volstrekt anders. Voor hen is schoonbeleving de maatstaf. Dat is dan ook de ontwikkelrichting van het nieuwe meetinstrument", licht Herman Kok toe.

Schoonbeleving

Herman Kok legt uit: "Het meetinstrument (een gestandaardiseerde vragenlijst met analysemethode en dashboard) gaat uit van de holistische schoonbeleving van gebruikers. Gebruikers evalueren een ‘schone omgeving’ aan de hand van de zintuiglijke waarneming van specifieke ruimtelijke kenmerken, al dan niet beïnvloedbaar door de schoonmaakdienstverlener, die tezamen de schoonbeleving bepalen. Schoonmaakkwaliteit zit niet in de ureninzet, maar in de omgeving."

Gesprek over schoonmaakkwaliteit

Uitgangspunt van de nieuwe meetmethode is om het gesprek tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op gang te brengen over de gerealiseerde schoonmaakkwaliteit: wat gaat goed en wat gaat beter. "Als schoon nou niet belangrijk zou zijn, dan zou je al die moeite niet hoeven doen wellicht. Maar schoon draagt wetenschappelijk aantoonbaar bij aan onder andere gezondheid, welzijn, loyaliteit, tevredenheid, productiviteit, veiligheidsgevoel, pro-sociaal gedrag, reputatie en studiesucces… Nu is na de zomer ook het instrument gereed dat daar gehoor aan geeft."

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Tips voor omgaan met wintertijd op het werk

Tips voor omgaan met wintertijd op het werk

Wintertijd en zomertijd, het is al jaren onderwerp van discussie. Maar nog steeds verzetten we elk jaar twee keer de klok. Enkele tips om de eerste week wintertijd goed door te komen.

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm? 

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm?

Voor ik begin met mijn column, wil ik duidelijk maken dat dit geen aanklacht is tegen wie dan ook. Niet tegen de RAS, Schoonmakend Nederland of zelfs Keurmerken in eender welke vorm. Het is een opiniërend stuk waarop geschoten mag worden, graag zelfs.

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Het doel van het Calamiteitenplan Reconditionering Nederland (CPRN) is het creëren van rust (voor de betrokken gedupeerden) en stabiliteit (ten aanzien van de geleden schade) bij een grootschalig incident, ramp of crisis waarbij schade is ontstaan aan gebouwen. Het maken van dit plan is een lang traject waarin Schoonmakend Nederland samen met haar partners onderweg is en waarvoor commitment nodig is van reconditioneerders, verzekeraars én de overheidspartners (crisispartners veiligheidsregio).