“Het maakt niet zoveel uit wat je doet en waarmee, als er maar mensen in witte pakken zijn. Met van die mistmachines en coole maskers. Graag een extra rondje voor de ramen langs lopen. De beleving van de gebruikers van mijn pand staat centraal.”
Show of schoon?
Het coronavirus kent helaas nog geen vaccin, maar wel grote vijanden. Waaronder een hygiënisch schone omgeving. Als we dus straks weer naar school, het werk of de horeca gaan, zou je dat dan willen in een omgeving waar een showtje is opgevoerd, of waar er gewoon technisch goed schoongemaakt is?
Desinfectie is alleen noodzakelijk binnen specifieke protocolgebonden ruimtes of afdelingen, of bij lichaamseigen vloeistoffen
Goed en professioneel reinigen, vanuit bijvoorbeeld een droge onderhoudsmethode met (disposable) microvezelmateriaal, is bewezen effectief tegen virussen. Vakprofessionals die goed opgeleid, met de juiste werkinstructies, middelen en materialen hun beroep uitoefenen, zijn nu dus cruciaal. Laten we deze geroemde schoonmaakhelden in de toekomst dus altijd centraal stellen! Desinfectie is namelijk alleen noodzakelijk binnen specifieke protocolgebonden ruimtes of afdelingen, of bij lichaamseigen vloeistoffen. Preventief of belevingsgericht desinfecteren is nutteloos en creëert schijnveiligheid. Goede schoonmaak is wat we nodig hebben!
LEES TIP: Kantoorhygiëne: Is je werkplek na de lockdown coronaproof?
Desinfectie is specialisme
Terug naar de mensen in witte pakken. Ruimtedesinfectie met veel zichtbaar spektakel ziet er natuurlijk het indrukwekkendst uit, maar zomaar een verneveling uitvoeren met een werkzame stof als chloor is vanuit veiligheidsrisico’s helemaal niet toegestaan. Bij contact van chloor met organische vervuiling of (oud) schoonmaakmiddel, kan er bijvoorbeeld chloorgas of een explosieve stikstoftrichlorideverbinding ontstaan. Dat staat nog los van de toxicologische effecten op je bezoekers en de schoonmaakmedewerker die ondanks zijn witte pak en gelaatsbescherming langdurig aan chloorgas wordt blootgesteld.
Uiteraard zijn er vernevelmogelijkheden en werkzame stoffen waarbij dit wel mag en het risico beperkt is. De belangrijkste vraag is echter of desinfecteren nodig is, en het antwoord daarop is vaak gewoon ”Nee”. Dat schoonmaak een vak is, is de afgelopen periode weer duidelijk geworden. Desinfectie is daarbinnen een specialisme waarin goede en eerlijke advisering een must is. Biociden inzetten voor de show en een veilig en fijn gevoel, is een no go en een risico voor de volksgezondheid.
LEES OOK: Desinfectie: een specialisme binnen de schoonmaak
Hygiënisch is veilig
Als iemand straks vraagt: “Kan ik schoon en veilig aan het werk?” dan hoop ik op een antwoord als “Jazeker, want er heeft een vakprofessional schoongemaakt!”. Naast een grondige opstartschoonmaak is er dan gedacht aan het doorspoelen van de toiletten en kranen (weken stilstaand water met risico op legionella). De lekbak van de koffieautomaat is schimmelvrij gemaakt en ook die vergeten lunch is uit de koelkast gehaald. Het zou immers vervelend zijn als we na weken thuiszitten eindelijk weer naar het werk mogen, met diarree als gevolg… #wcpapier
En de beleving?
Welkom terug! Fijn dat u er weer bent! Alle zichtbare en onzichtbare vervuiling is zorgvuldig weggehaald en uw toetsenbord extra goed gepoetst. Was regelmatig goed uw handen en denk aan de bekende clean desk policy! Een fijne dag namens alle schoonmaakhelden van Nederland.
Albert Vegter is specialist infectiepreventie en outbreakmanagement bij Alpheios.