Een belangrijke wijziging is dat het wettelijk minimumloon vanaf heden per uur wordt vastgesteld. Tot nu toe was dit per maand. Dat zorgde voor wrijving, vooral omdat in sommige sectoren een fulltime baan uit 40 uur per week bestaat, en in andere sectoren weer uit 36 uur per week. Werknemers die 40 uur per week werkten, kregen daardoor minder dan fulltime werknemers met minder uren. Het minimumloon in 2024 is voor alle werknemers nu gelijk en is ook nog eens omhoog gegaan ten opzichte van 2023. De loonkosten voor werkgevers zijn daardoor toegenomen.
Verbod op wegwerpservies
Een actueel onderwerp is het verbod van wegwerpservies. Bedrijven mogen geen voedsel of drank meer aanbieden in wegwerpbekers, bestek of maaltijdverpakkingen van plastic. Hoewel menig schoonmaakbedrijf zegt al een alternatief te hebben gevonden voor het bekende wegwerpbekertje in de kantine, is dit nog lang niet gangbaar binnen het bedrijfsleven. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft eind 2023 te horen gekregen van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) om voorlopig nog niet te handhaven op sommige onderdelen van de nieuwe wet. De inspectie wacht nu eerst af welke aanpassingen volgen op het verbod op wegwerpbekers en komt daarna met een plan van aanpak voor de handhaving op het verbod.
Vergunning is eerder rond
Een bouw-, milieu- of kapvergunning aanvragen is nu sneller en makkelijker doordat je het bij één loket aanvraagt. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe Omgevingswet die 26 bestaande wetten vervangt. Bovendien weet je eerder waar je aan toe bent: binnen 8 in plaats van 26 weken.
Afval opruimen
Dankzij dezelfde Omgevingswet kan de gemeente nu ook beslissen wat bedrijven moeten doen om hun omgeving schoon te houden. Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om de nieuwe spelregels te bepalen. Tot die tijd is een bedrijf verplicht om zwerfafval in een straal van 25 meter rond het bedrijf op te ruimen. Het gaat hierbij om afval van producten die je verkoopt, zoals verpakkingen.
Verduurzamen
Ondernemers die investeren in verduurzaming kunnen dit jaar nog gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek. Zij kunnen dit jaar iets minder van hun investeringskosten aftrekken van de winst, namelijk 40 procent, maar de tegemoetkoming is wel met vijf jaar verlengd. De investering bedraagt minimaal 2500 euro en maximaal 136 miljoen euro.
BV online oprichten
Vanaf 1 januari 2024 kunnen ondernemers een besloten vennootschap (bv) online oprichten, zonder dat ze daarvoor naar een notariskantoor hoeven te gaan. De notaris stelt een akte op, die via een videoverbinding wordt doorgenomen. Ook het identificatieproces en het ondertekenen kan online. Een notaris kan weigeren om de oprichting online te doen, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van identiteitsfraude of als hij/zij twijfelt of je zelfstandig beslissingen kunt nemen.
Reiskostenvergoeding
Een andere wijziging is dat werkgevers per 1 januari 2024 maximaal 0,23 per kilometer aan reiskosten onbelast mogen vergoeden. Dit was 0,21 euro. Een hogere reiskostenvergoeding aan werknemers geven mag, maar die verhoging wordt veelal als loon gezien. Een ov-kaart belastingvrij vergoeden voor werknemers wordt makkelijker. Een zzp’er mogen de vergoeding aftrekken van de winst.
Derdengeldenregeling
Een ondernemer betaalt met ingang van 2024 minder belasting over geld dat op een derdengeldenrekening staat. Met het geld op deze rekening betaal je bijvoorbeeld een bedrijfsauto. Een derdengeldenrekening werd in 2023 nog als een belegging gezien en daar betaalde je 6,17 procent belasting over. Doordat het geld nu wordt gezien als banktegoed ligt de belasting op 0,36 procent.
Belasting gaat omhoog
Nog wat financiële wijzigingen. De betalingskorting voor de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting is verdwenen. Het maakt niet meer uit of je de voorlopige aanslag in één keer of in termijnen betaalt.
Zelfstandigenaftrek
Verder zakt de zelfstandigenaftrek, een bedrag dat ondernemers onder voorwaarden mogen aftrekken van hun winst. Per 1 januari daalt het bedrag van 5030 naar 3750 euro. Daardoor betaal je dus meer belasting. De komende jaren zal de zelfstandigenaftrek verder dalen. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt. Bovendien daalt de MKB-winstvrijstelling van 14 naar 13,31 procent. Door deze maatregel betaal je over 2024 meer belasting dan over 2023.
Bron: KvK