Met het initiatief ‘Taalbuddy’s op het werk’ oefenen anderstalige medewerkers wekelijks een uur Nederlands met een collega, de taalbuddy. Zo verbeteren ze niet alleen hun spreekvaardigheid, maar leren ze ook vaktaal en specifieke schoonmaaktermen in de praktijk.
Taalbuddy’s krijgen een training, oefenmateriaal en begeleiding. De RAS vergoedt de trainingskosten voor de eerste 50 taalbuddy’s in de schoonmaaksector.
Laaggeletterdheid in de schoonmaak
Maar liefst 40 procent van de werknemers in de schoonmaakbranche heeft moeite met lezen en schrijven, bleek in 2019 uit onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het afvinken van takenlijsten of het lezen van etiketten op schoonmaakproducten.
Volgens de Stichting lopen deze werknemers extra risico's, kunnen ze zich niet op de arbeidsmarkt verbeteren en komen niet goed mee in de maatschappij. Naar aanleiding van het onderzoek riepen zij werkgevers en brancheverenigingen op tot actie.
In de schoonmaakbranche zijn verschillende initiatieven om werknemers met laaggeletterdheid vooruit te helpen. Zowel vanuit de branche, zoals de subsidies voor taaltrajecten en taalbuddy-opleidingen van de RAS, als ook bij individuele schoonmaakbedrijven. Zo heeft Vebego een chatbot ontwikkeld die schoonmakers kan helpen in het geval van een taalbarrière, en biedt CSU visuele arbeidsovereenkomsten aan bij werknemers.
Bron: RAS