Zonder kennis geen hygiëne

Zonder kennis geen hygiëne

Opleidingen in de schoonmaaksector zijn van groot belang om efficiënte en effectieve schoonmakers te trainen. Alleen al bij de 'basisopleiding' schoonmaken van SVS Opleidingen komt een brede selectie aan onderwerpen ter sprake: veilig en gezond werken, ergonomie, arbeidsomstandigheden, communicatie & klantvriendelijkheid, kwaliteitszorg, materialen, en ga zo maar door. Bij de specialistische opleidingen komt nog veel meer kijken. Logisch, want schoonmaken is een vak. En hygiënisch schoonmaken is een specialisme: zonder kennis over micro-organismen en de keten van infectie kun je niet weten waarom, hoe, waar en wanneer je een gezond niveau van hygiëne kunt bereiken.

Waarom is hygiënisch schoonmaken belangrijk?

Bij reguliere schoonmaak praten we zelden over hygiëne. Dat is ook niet nodig, want schoonmaken doen we nog steeds met name voor het oog en de neus. Hygiënisch schoonmaken doen we om hele andere redenen, namelijk om de keten van infectie te doorbreken. Dit veroorzaakt dan ook de eerste kennis-vereiste dan ook kennis voor het bereiken van hygiëne: hoe werkt de keten van infectie? Alleen al op dit basisniveau komen veel vragen kijken, zoals: wat is een micro-organisme? Wanneer is een micro-organisme nuttig, en wanneer schadelijk? Hoe werkt de verspreiding van een infectie?

Hoe maak je hygiënisch schoon?

Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe je de infectieketen doorbreekt. Hiervoor is het van groot belang om te weten welk type ziekteverwekker aanwezig is. De meeste mensen weten bijvoorbeeld wel dat je alleen antibiotica krijgt bij een bacteriële infectie; een virus is niet met antibiotica te bestrijden. Ook bij hygiënisch schoonmaken is zowel het product, als de manier van schoonmaken van cruciaal belang. In de agrarische sector wordt bijvoorbeeld op andere manieren gedesinfecteerd dan in de gezondheidszorg: het type ziekteverwekker en de route van de infectieketen verschillen hier sterk. Ook is het van belang om te weten wat het verschil is tussen ‘schoonmaken’ en ‘desinfecteren’.


Schoonmaken versus desinfecteren

Schoonmaken: Het mechanisch of chemisch verwijderen van vuil. Schoonmaken met zeep of reinigingsmiddelen en spoelen met water is normaal gesproken voldoende om zichtbaar vuil, allergenen en ziektekiemen te verwijderen.
Desinfecteren: Helpt de verspreiding van infecties te voorkomen of te stoppen in situaties waar een hoog risico is op infectie door de overdracht van ziektekiemen – desinfectiemiddelen bevatten biocidaal werkzame stoffen met een aangetoonde werking tegen micro-organismen.
Lees ook: Desinfectie: een specialisme binnen de schoonmaak


Waar en wanneer moet je hygiënisch schoonmaken?

Net zo belangrijk is het hebben van kennis over waar en wanneer je hygiëne moet toepassen. Het doorbreken van de infectieketen is alleen nodig als er een risico op infectie bestaat door de aanwezigheid van ziekteverwekkers. En als die noodzaak er is, moet ook de juiste plek en het juiste moment gekozen worden. Dit is niet alleen van belang om zo effectief mogelijk de keten van infectie te doorbreken, maar ook om te voorkomen dat desinfectiemiddelen verkeerd of onnodig worden toegepast. Volg daarom altijd zorgvuldig de instructies op het etiket van desinfectiemiddelen.

Uitgaven van NVZ – Kenniscentrum voor Schoon | Hygiënisch | Duurzaam

In de professionele schoonmaak is het dus van groot belang om de juiste kennis in huis te halen om een hygiënisch schone omgeving te realiseren. De NVZ kan daarbij helpen. De visie van onze branchevereniging is: ‘De NVZ wil met haar leden en haar partners een schone, hygiënische en duurzame leefomgeving voor alle Nederlanders creëren.’

De vereniging (de leden en het verenigingsbureau) hebben uitgebreide kennis in huis over de drie waarden in deze visie: Schoon, Hygiëne en Duurzaamheid. Want om die schone, hygiënische en duurzame leefomgeving te realiseren, kun je niet zonder de producten die de leden van de NVZ op de markt brengen. En die kennis delen we graag.

Zo heeft de NVZ al verschillende brochures uitgebracht om deze kennis te delen. Onlangs verscheen de brochure ‘Hygiëne tijdens het melkproces’, specifiek bedoeld voor de melkveehouder. Maar ook meer algemene uitgaven zijn op de website te vinden, zoals ‘Verstandig gebruik van desinfectiemiddelen’ en ‘Slim en Schoon’ over het maatschappelijk nut van schoonmaakmachines. Download ze hier: https://www.nvz.nl/over-de-nvz/downloads/uitgaven/

Dit artikel is geschreven door Chuchu Yu en Marten Kops van de NVZ. 

LEES OOK:
NVZ: Alledaagse hygiëne moet beter in de strijd tegen oprukkende antibioticaresistentie
Witboek onderbouwt cruciale belang van hygiëne