Schoonmaak in de anderhalve meter-samenleving: hoe doe je dat?

Schoonmaak in de anderhalve meter-samenleving: hoe doe je dat?

Goede hygiëne en schoonmaak is én blijft enorm belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Ook wanneer de maatregelen straks versoepeld gaan worden en Nederland mondjesmaat weer op kantoor aan het werk gaat in de anderhalve meter-samenleving. Om ondernemers uit verschillende sectoren hierin bij te staan, heeft brancheorganisatie OSB verschillende protocollen ontwikkeld, waarin handvatten worden geven voor goede schoonmaak.Volg Service Management op LinkedIn:

Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens. Daarnaast kan overdracht van het virus ook plaatsvinden via onder meer deurklinken, lichtknopjes, prullenbakken, balies of tafels. Goede schoonmaak is daarom essentieel om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit betekent dat, naast de reguliere schoonmaak, er in deze corona-tijd extra aandacht moet zijn voor de reiniging van de deurklinken en dergelijke.

#SchoonMaaktMogelijk

Onder het motto #SchoonMaaktMogelijk heeft OSB verschillende schoonmaakprotocollen ontwikkeld. Allemaal overeenkomstig de corona-richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op de website van OSB zijn de protocollen, zowel de uitgebreide als de beknopte versie, ook te downloaden als .png of .jpg. Daarnaast is er ook een schoonmaakprotocol speciaal voor het basisonderwijs te vinden.

Goede schoonmaak zorgt voor voldoende hygiëne

Wat is goede schoonmaak eigenlijk precies? Volgens het protocol betekent dat dagelijkse reiniging van het gebouw volgens het normale schoonmaakprogramma, met tijdens de corona-periode extra aandacht voor contactoppervlakken en aanraakpunten. Reguliere en goede schoonmaak zorgt voor een voldoende hygiëneniveau om in een normale situatie besmetting te voorkomen. Desinfectie ziet OSB dan ook vooral als een methode die alleen in specifieke situaties wordt toegepast. Opdrachtgevers dienen met het schoonmaakbedrijf te overleggen of en wanneer desinfectie noodzakelijk is.

LEESTIP: Schoonmaak nu en na corona: “Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie”