Een team van het Leeds Institute of Medical Research van de Britse universiteit van Leeds en het departement microbiologie van de opleidingsziekenhuizen van Leeds van de NHS Trust in het Verenigd Koninkrijk hebben eerder dit jaar een studie gedaan naar het drogen van de handen door middel van jetdrogers of met papieren handdoeken. Dit meldt de European Tissue Symposium.
Meten
De deelnemers droegen mondmaskers om het risico op het inademen van virussen te meten. De besmetting van het masker door spatten en druppelafzetting werd tot 15 minuten na elke procedure onderzocht.
Masker besmet met virusaerosolen
Bij beide methoden lag de besmetting van het gezichtsmasker met virusaerosolen hoger in de eerste vijf minuten na het drogen van de handen. In tests met de jetdrogers nam de besmetting van het gezichtsmasker 15 minuten na het drogen van de handen toe, wat wijst op aerosolvorming van kleine deeltjes die langer in de lucht blijven. Bij het gebruik van papieren handdoeken was een kleiner deel van de maskers besmet met virussen dan bij het gebruik van de jetdrogers.
Hygiëne is essentieel
Of het nu gaat om restaurants, hotels of een gemeentehuis; voor alle openbare toiletruimten geldt dat optimale hygiëne essentieel is. Aandacht schenken aan de wijze waarop de handen worden gedroogd is raadzaam. Handdroging kan namelijk de verspreiding van infecties in de samenleving beïnvloeden.