Schoonmakers bij Utrecht CS onwel door onbekende drank

Schoonmakers bij Utrecht CS onwel door onbekende drank

De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeerde de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen. "Of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

Een van de twee schoonmakers overleed woensdag, het gaat om een 49-jarige man uit Amsterdam. Hij werd dinsdag rond 04.00 uur bij de Dichtersbaan in Utrecht gevonden. Een collega van hem, een 63-jarige Utrechter, lag op de openbare weg dicht bij het NS-terrein. Hij ligt in het ziekenhuis. De man zou niet in levensgevaar verkeren.

Geen relatie werk

De politie onderzoekt nog wat de twee hebben gedronken. Met hun arbeidsomstandigheden had het incident niets te maken, aldus de woordvoerder. Zo zou er geen sprake zijn van de aanwezigheid van een gevaarlijke stof in de trein die ze schoonmaakten of het verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen.

Reactie Vebego

De medewerkers werden door NS ingehuurd via het bedrijf Vebego. Het Limburgse bedrijf heeft vrijdag op LinkedIn zijn medeleven uitgesproken naar de familie en vrienden van de overleden medewerker. "Wij delen in hun verdriet en wensen hen kracht en troost toe", zo staat in het bericht van vrijdag.

Lees meer:

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op agenda

Veiligheidskundige Maurice Rutgrink zet veiligheid in schoonmaak op...

Maurice Rutgrink schreef zijn scriptie over het gebruik van harnasgordels en lijnen in de glasbewassing. Dat glazenwassers en de schoonmaakbranche op arbogebied 'van ver moeten komen', is volgens hem het understatement van het jaar. Zelf is hij 38 jaar glazenwasser geweest en eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Na te zijn gevormd in een wereld van wurgtarieven en 'meters maken', gunt hij zichzelf als veiligheidskundige een nieuwe, verfrissende blik op zaken. Een blik die hij bovendien enthousiast met anderen deelt.

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm? 

Blog Maurice Rutgrink: Is veilig werken in onze branche wel de norm?

Voor ik begin met mijn column, wil ik duidelijk maken dat dit geen aanklacht is tegen wie dan ook. Niet tegen de RAS, Schoonmakend Nederland of zelfs Keurmerken in eender welke vorm. Het is een opiniërend stuk waarop geschoten mag worden, graag zelfs.

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Update Calamiteiten Plan Reconditionering Nederland (CPRN)

Het doel van het Calamiteitenplan Reconditionering Nederland (CPRN) is het creëren van rust (voor de betrokken gedupeerden) en stabiliteit (ten aanzien van de geleden schade) bij een grootschalig incident, ramp of crisis waarbij schade is ontstaan aan gebouwen. Het maken van dit plan is een lang traject waarin Schoonmakend Nederland samen met haar partners onderweg is en waarvoor commitment nodig is van reconditioneerders, verzekeraars én de overheidspartners (crisispartners veiligheidsregio).

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

Ras roept op: geef je vertrouwenspersoon door

De RAS hecht veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers in de schoonmaaksector. Een van de essentiële elementen om een dergelijke werkomgeving te waarborgen, is de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon binnen/voor elk bedrijf.