Lonen in cao-afspraken zijn vorig jaar gemiddeld 5,3 procent gestegen, berekende werkgeversorganisatie AWVN. De toename is minder sterk dan in 2023, maar komt naar verwachting wel boven de inflatie van 2024 uit. In een eerste raming gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ervan uit dat het dagelijks leven vorig jaar 3,3 procent duurder is geworden.
Stijging cao-loon schoonmaak 2024
Ook de schoonmaakbranche werkt met cao-lonen. Maar deze zijn een stuk harder gestegen in 2024 dan het landelijk gemiddelde. In totaal steeg het schoonmaakloon in 2024 met maar liefst 8,5%.
Dit ging in verschillende stappen. Op 1 januari 2024 stegen de lonen met 3 procent en op 30 juni met nog eens 5,5 procent.
Deze uitzonderlijk hoge loonstijging komt doordat Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV in mei 2023 een extra loonsverhoging overeen kwamen. Aanleiding hiervoor was dat werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche zagen dat schoonmakers steeds meer moeite hadden met de duurdere boodschappen.
Volgens de initiële cao-afspraken zou het loon alleen met 1,5 procent stijgen op 1 april 2024. Deze afspraak is komen te vervallen.
Keerzijde harde loonstijging
Opvallend is dat AWVN, een belangrijke adviseur voor arbeidsvoorwaarden, de gemiddelde loonstijging (van 5,3 procent) hoger dan "wat gezond is voor Nederland" vindt. AWVN-directeur Raymond Puts vreest dat hogere loonkosten voor werkgevers de prijzen verder opdrijven. Ook is het volgens hem slecht voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven als de lonen te hard stijgen.
Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt krap waardoor werknemers en vakbonden een sterke positie hebben bij loononderhandelingen, erkent hij.
"Maar de achterliggende vraag gaat over de kracht van de economie op lange termijn. Voor het derde jaar op rij is het besteedbaar inkomen al gestegen. Ik zou dit graag ook van de vakbond horen. We moeten namelijk ook oog houden voor de betaalbaarheid en het investeringsklimaat", zegt Puts tegen het ANP.
Ook in de schoonmaakbranche zijn er zorgen over de loonstijgingen, bleek toen we verschillende schoonmaakondernemers vorig jaar vroegen om een reactie op de nieuwe cao. Enerzijds worden de hogere lonen gezien als een positieve ontwikkeling, maar anderzijds wordt het ook steeds lastiger om dit door te berekenen bij opdrachtgevers. Met als resultaat óf minder uren bij opdrachtgevers, óf een nog kleinere marge voor de schoonmaakbedrijven, waardoor de innovatiekracht in het geding zou kunnen komen.
Edit 9 januari: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de schoonmaaklonen op 1 april 2024 ook nog met 1,5% waren gestegen, waardoor de totale loonstijging uitkwam op 10%. Dit klopt echter niet, de eerder afgesproken verhoging van 1,5% op 1 april is komen te vervallen. Dat hebben we in deze versie van het artikel aangepast.
Lees meer: