Internetconsultatie voor aangepaste regels werk door minderjarigen

Internetconsultatie voor aangepaste regels werk door minderjarigen

De regels voor kinderarbeid worden gemoderniseerd, verduidelijkt en aangescherpt. Door de wijzigingen krijgen kinderen meer mogelijkheden voor een bijbaantje en vakantiewerk. De voorwaarden voor werken in de horeca worden juist aangescherpt. De internetconsultatie staat nu open.

De wijzigingen hebben gevolgen voor bijbaantjes en vakantiewerk voor kinderen tussen de 13 en 15 jaar oud. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen straks onder strikte voorwaarden op zondag werken. Op niet-schooldagen en tijdens vakantieweken mogen ze straks tot 20.00 uur werken in plaats van 19.00 uur. Kinderen van 15 jaar mogen volgens dit voorstel op niet-schooldagen ook tot 20.00 uur werken. Tijdens vakantieweken mochten zij al tot 21.00 uur werken en op zondag. Bij deze wijzigingen is zorgvuldig bekeken of er voldoende tijd overblijft voor sociale activiteiten en schoolwerk.

Alcohol

De regels voor werk in de horeca door minderjarigen worden juist iets aangescherpt. Het voorstel is om kinderen tot 16 jaar niet meer te laten werken in een horecaruimte waar alcohol wordt of kan worden geschonken. Kinderen mogen dan alleen nog werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen. Het idee hierachter is dat op plekken waar mensen alcohol drinken, eerder situaties ontstaan van agressief, intimiderend of gewelddadig gedrag.

vmbo-stage

Tot slot blijft de uitzondering voor 14- en 15-jarigen die een formele stage lopen in het kader van een vmbo-opleiding  bestaan. Daardoor blijven voor deze groep andere regels gelden tijdens hun stage dan voor regulier werk door 14- en 15-jarigen.

Iedereen kan reageren op de wijziging van de regeling. De internetconsultatie staat open van 12 juni tot en met 10 juli.

Lees meer:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.