Kabinet haalt hardheid uit het WIA-stelsel

Kabinet haalt hardheid uit het WIA-stelsel

Mensen die ziek zijn geworden in de WW en vervolgens arbeidsongeschikt worden, krijgen soms een lagere uitkering door de manier waarop het zogenaamde 'dagloon' wordt berekend. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil deze hardheid uit het stelsel halen. Daarom start er een internetconsultatie voor de wijziging van het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen.

Werknemers die twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor de WIA, de regeling voor arbeidsongeschiktheid. Dat werkt ook zo als je ziek wordt vanuit een andere werknemersverzekering, zoals de WW. De uitkering in de WIA wordt dan berekend op basis van de periode van een jaar voordat iemand ziek werd. Omdat het UWV de WW-uitkering met een maand ‘vertraging’ uitbetaalt kan er op papier - als werknemers binnen een jaar ziek worden - één maand ontstaan zonder inkomen. Dat heeft gevolgen voor het berekenen van het dagloon en daarmee voor de hoogte van de uitkering.

Inkomenszekerheid

Van Gennip: “Mensen zijn afhankelijk van de WIA en daarom moeten we hardheden wegnemen. Vandaag zetten we weer een belangrijke stap door een hardheid die mensen in de portemonnee raakt op te lossen. Iemand die ziek wordt moet kunnen vertrouwen op inkomenszekerheid bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Daarnaast bieden de adviezen van de Commissie OCTAS belangrijke aanknopingspunten voor het WIA-stelsel van de komende jaren.”

Hardheid aanpakken

Deze maatregel geeft uitvoering aan de wens om een ervaren hardheid aan te pakken en aan een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 29 november 2023. Het UWV past deze nieuwe regel al toe voor mensen die instromen in de WIA sinds de uitspraak. Voor de mensen die al voor 29 november een WIA-uitkering hadden, wordt de uitkering verhoogd in de loop van 2024 en met uitloop naar 2025. Het gaat dan specifiek om werknemers die zich hebben ziekgemeld vanuit de Werkloosheidswet en via de Ziektewet zijn doorgestroomd naar de WIA.

Lees meer:

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.